Sild er en fisk i sildefamilien, Clupeidea, som består av over 200 arter, fordelt på seks underarter. Navnet sild blir brukt om mange av de ulike artene i sildefamilien. De viktigste og mest utbredte sildeartene tilhører imidlertid sildeslekten Clupea, og atlanterhavssilden (Clupea harengus) er den av sildeartene vi benytter i våre produkter.
Silden svømmer i store stimer som kan inneholde så mange som flere millioner enkeltsild. Fisken lever stort sett av plankton, hovedsakelig små krepsdyr, og er mest aktiv om natten. Sild gyter i februar-mars, når vannet inneholder akkurat passe temperatur og saltholdighet, og blir kalt «havets sølv» på grunn av sin farge og økonomiske betydning.Rømmesild er en av de klassiske sildevariantene. Her gir vi deg en enkel oppskrift på en litt annen variant som tar utgangspunkt i påleggssild på glass.
Tidsbruk | 30 min | Porsjoner | 4 |
---|---|---|---|
Steiketid | 0 min | Vanskelighetsgrad | lett |
Ingredienser
- 2 glass kryddersild (eller annen type påleggssild i lake)
- 4 fedd hvitløk
- 1 stk rødløk
- 2 dl crème fraîche
- 1 stk sitron
- 0.5 ts salt
- 2 ts sukker
- 0.3 ts pepper
- 1 ts timian, frisk
Metoden
- Finhakk hvitløk og rødløk. Bland crème fraîche med saften fra sitron, salt, sukker og pepper.
- Tilsett hvitløk, rødløk og timian, og smak til med sukker og ev. salt eller pepper.
- Hell laken av silden og bland sildebitene forsiktig med den nye sausen.
- Ha det hele over i et glass eller krukke og legg på lokk.
- Silden bør trekke et døgn i kjøleskap før den spises.