Sild er en fisk i sildefamilien, Clupeidea, som består av over 200 arter, fordelt på seks underarter. Navnet sild blir brukt om mange av de ulike artene i sildefamilien. De viktigste og mest utbredte sildeartene tilhører imidlertid sildeslekten Clupea, og atlanterhavssilden (Clupea harengus) er den av sildeartene vi benytter i våre produkter.
Silden svømmer i store stimer som kan inneholde så mange som flere millioner enkeltsild. Fisken lever stort sett av plankton, hovedsakelig små krepsdyr, og er mest aktiv om natten. Sild gyter i februar-mars, når vannet inneholder akkurat passe temperatur og saltholdighet, og blir kalt «havets sølv» på grunn av sin farge og økonomiske betydning.Man trenger ikke tenke tradisjonelt når man skal lage sild. Det finnes mange friske og gode smaker som passer til sild, så hvorfor ikke prøve denne oppskriften med appelsin?
Tidsbruk | 30 min | Porsjoner | 4 |
---|---|---|---|
Steiketid | 0 min | Vanskelighetsgrad | lett |
Ingredienser
- 4 stk kryddersildfilet (eller annen påleggsild i lake)
- 4 dl vann
- 1.5 dl sukker
- 2 dl eplecidereddik
- 1 stk appelsin
- 3 ss mandler
Saus
- 1 stk appelsin
- 3 ss appelsinjuice
- 1 stk lime
- 1 dl majones, lett
- 1 dl lettrømme 10%
Metoden
- Dersom du bruker krydderfileter: Smak på sildefiletene og legg dem i melk eller vann et par timer dersom de er for salte.
- Kok opp vann og sukker, avkjøl, og tilsett eddik. Legg sildefiletene i eddiklaken og la de ligge over natten i kjøleskap.
- Tørk sildefiletene og skjær dem i biter.
- Skrell appelsin og del den i biter. Grovhakk mandlene og rist på tørr panne.
Saus
- Riv skall av appelsin og press saften av den og lime.
- Bland lettmajones og lettrømme sammen med saft av appelsin og lime.
- Smak til med appelsinskall og ev. mer saft av appelsin eller lime.
- Legg sild, appelsinbiter og mandler lagvis i et glass eller krukke.
- Hell over sausen og legg på lokk.
- Silden bør trekke noen timer i kjøleskap før den spises.