Sild er en fisk i sildefamilien, Clupeidea, som består av over 200 arter, fordelt på seks underarter. Navnet sild blir brukt om mange av de ulike artene i sildefamilien. De viktigste og mest utbredte sildeartene tilhører imidlertid sildeslekten Clupea, og atlanterhavssilden (Clupea harengus) er den av sildeartene vi benytter i våre produkter.
Silden svømmer i store stimer som kan inneholde så mange som flere millioner enkeltsild. Fisken lever stort sett av plankton, hovedsakelig små krepsdyr, og er mest aktiv om natten. Sild gyter i februar-mars, når vannet inneholder akkurat passe temperatur og saltholdighet, og blir kalt «havets sølv» på grunn av sin farge og økonomiske betydning.Sild er sunt og god, og har lange tradisjoner i det norske kostholdet. Mange er kjent med de tradisjonelle smaksvariantene, men her er en oppskrift hvor paprika blir en god følgesvenn til silden.
Tidsbruk | 20 min | Porsjoner | 4 |
---|---|---|---|
Steiketid | 0 min | Vanskelighetsgrad | lett |
Ingredienser
- 5 stk kryddersildfilet (eller annen påleggsild i lake)
- 0.5 stk paprika, rød
- 0.5 stk paprika, grønn
- 0.5 stk paprika, gul
- 0.5 stk rødløk
Eddiklake
- 1 dl vann
- 1 dl sukker
- 1 ts paprikapulver
- 1 ts rosépepper
- 1 ts pepper, hel grønn
- 1 dl eplecidereddik
Metoden
- Dersom du bruker krydderfilet: Smak på sildefiletene og legg dem i vann eller melk et par timer dersom de er for salte.
- Skjær sildefiletene og paprika i biter, og løk i tynne skiver.
Eddiklake
- Kok opp vann, sukker, paprikapulver og pepper til laken, avkjøl og tilsett eddik.
- Legg sild, paprika og løk lagvis i et glass eller en krukke.
- Hell over laken og legg på lokk.
- Silden bør trekke et døgn i kjøleskap før den spises.