Sild er en fisk i sildefamilien, Clupeidea, som består av over 200 arter, fordelt på seks underarter. Navnet sild blir brukt om mange av de ulike artene i sildefamilien. De viktigste og mest utbredte sildeartene tilhører imidlertid sildeslekten Clupea, og atlanterhavssilden (Clupea harengus) er den av sildeartene vi benytter i våre produkter.
Silden svømmer i store stimer som kan inneholde så mange som flere millioner enkeltsild. Fisken lever stort sett av plankton, hovedsakelig små krepsdyr, og er mest aktiv om natten. Sild gyter i februar-mars, når vannet inneholder akkurat passe temperatur og saltholdighet, og blir kalt «havets sølv» på grunn av sin farge og økonomiske betydning.Dette er oppskriften på en smakfull påleggssild med pepperrot, rødløk, eple, crème fraîche og yoghurt. Med en ekstra dag i kjøleskapet får den enda mer smak.
Tidsbruk | 60 min | Porsjoner | 4 |
---|---|---|---|
Steiketid | 0 min | Vanskelighetsgrad | lett |
Ingredienser
- 500 g sursild (eller annen type påleggssild i lake)
- 1.5 ss pepperrot
- 1 stk eple
- 0.5 stk rødløk
- 3 ss eplecidereddik
- 2 ts sukker
- 2 dl crème fraîche
- 3 dl yoghurt, naturell
- 3 ss gressløk, frisk
Metoden
- Ta sildebitene opp av laken og la dem renne av seg på tørkepapir.
- Riv pepperrot fint og eple grovt, og skjær rødløk i tynne ringer.
- Bland sammen pepperrot, eple, rødløk, eplecidereddik og sukker i en bolle.
- Tilsett sildebiter, crème fraîche, yoghurt og hakket gressløk, og bland godt.
- Ha blandingen i et glass eller krukke og legg på lokk.
- Silden bør trekke minst et døgn i kjøleskap før den spises.