Sild er en fisk i sildefamilien, Clupeidea, som består av over 200 arter, fordelt på seks underarter. Navnet sild blir brukt om mange av de ulike artene i sildefamilien. De viktigste og mest utbredte sildeartene tilhører imidlertid sildeslekten Clupea, og atlanterhavssilden (Clupea harengus) er den av sildeartene vi benytter i våre produkter.
Silden svømmer i store stimer som kan inneholde så mange som flere millioner enkeltsild. Fisken lever stort sett av plankton, hovedsakelig små krepsdyr, og er mest aktiv om natten. Sild gyter i februar-mars, når vannet inneholder akkurat passe temperatur og saltholdighet, og blir kalt «havets sølv» på grunn av sin farge og økonomiske betydning.Sild er en av klassikerne på koldtbordet når det er høytid. I denne oppskriften med appelsin og ingefær vil du få en friskere smak på silden.
Tidsbruk | 20 min | Porsjoner | 4 |
---|---|---|---|
Steiketid | 0 min | Vanskelighetsgrad | lett |
Ingredienser
- 6 stk kryddersildfilet (eller annen påleggsild i lake)
- 1 stk appelsin
- 25 g ingefær, frisk
- 0.5 stk løk
Eddiklake
- 1 dl eddik, 7%
- 2 dl sukker
- 3 dl vann
- 2 stk laurbærblad
- 5 stk pepper, hel sort
Metoden
- Dersom du bruker krydderfilet: Smak på sildefiletene og legg dem i vann eller melk et par timer dersom de er for salte.
- Skjær sildefiletene i biter.
- Skrell og skjær det gule på appelsinskallet i tynne strimler.
- Forvell appelsinskallet ved å koke opp skallet i kaldt, usaltet vann og sile av kokevannet. Dette gjøres to ganger.
- Riv ingefær og skjær løk i tynne strimler.
Eddiklake
- Bland eddik, sukker og vann.
- Kok opp og sett til side for avkjøling.
- Tilsett appelsinskall og revet ingefær.
- Legg sild, løk, laurbærblad og sortpepper lagvis i et glass. Hell over avkjølt eddiklake.
- Silden bør trekke et døgn i kjøleskap før den spises.