Sild er en fisk i sildefamilien, Clupeidea, som består av over 200 arter, fordelt på seks underarter. Navnet sild blir brukt om mange av de ulike artene i sildefamilien. De viktigste og mest utbredte sildeartene tilhører imidlertid sildeslekten Clupea, og atlanterhavssilden (Clupea harengus) er den av sildeartene vi benytter i våre produkter.
Silden svømmer i store stimer som kan inneholde så mange som flere millioner enkeltsild. Fisken lever stort sett av plankton, hovedsakelig små krepsdyr, og er mest aktiv om natten. Sild gyter i februar-mars, når vannet inneholder akkurat passe temperatur og saltholdighet, og blir kalt «havets sølv» på grunn av sin farge og økonomiske betydning.Dumplings er fylte hvetedeigsputer som kan varieres i det uendelige. Oppskriften med sild og selleri er hentet ut av det hippe gatematsmarkedet VIPPA i Oslo.
Tidsbruk | 40 min | Porsjoner | 4 |
---|---|---|---|
Steiketid | 0 min | Vanskelighetsgrad | middels |
Ingredienser
Sild
- 500 g kryddersild (eller annen type påleggssild i lake)
- 500 g selleri
- 2 ts pepper, hvit
Dumpling
- 500 g hvetemel
- 1 ts salt
- 2.5 dl vann
- 60 g solsikkeolje
- 1 dl vann
Dippsaus
- 1 stk lime
- 8 ss hoisinsaus
- 2 ss kecap manis
- 1 ss sesamfrø
Metoden
Sild
- Skjær kryddersild og selleri i små biter.
- Bland sammen sild, selleri og hvit pepper.
Dumpling
- Ha hvetemel og salt i en bolle, og rør inn lunket vann gradvis.
- Kna deigen jevn, og start med 1/3 av deigen. Pakk resterende 2/3 av deigen inn i plastfolie.
- Deigen til en lang pølse og skjær den i ca. 12 små biter.
- Ha mel på benken og kjevle ut deigbitene til ca. 2 mm tykkelse. Bruk gjerne rund utstikker eller et kjøkkenglass til å stikke ut små sirkler med 6-8 cm i diameter.
- Ha en god teskje fyll i hver dumpling, bruk litt vann som lim langs kanten på den ene siden, og brett deigen sammen.
- Ha solsikkeolje i en varm stekepanne, ha i dumplingsene og brun dem raskt til den har fått en gyllen farge på den ene siden.
- Hell på vann og legg på lokk, og la det koke til alt vannet har fordampet.
- Ta av lokket og la dem steke videre i 2 minutter.
Dippsaus
- Press saften av lime.
- Bland limesaft sammen med hoisinasus, kecap manis og sesamfrø.