Sild er en fisk i sildefamilien, Clupeidea, som består av over 200 arter, fordelt på seks underarter. Navnet sild blir brukt om mange av de ulike artene i sildefamilien. De viktigste og mest utbredte sildeartene tilhører imidlertid sildeslekten Clupea, og atlanterhavssilden (Clupea harengus) er den av sildeartene vi benytter i våre produkter.
Silden svømmer i store stimer som kan inneholde så mange som flere millioner enkeltsild. Fisken lever stort sett av plankton, hovedsakelig små krepsdyr, og er mest aktiv om natten. Sild gyter i februar-mars, når vannet inneholder akkurat passe temperatur og saltholdighet, og blir kalt «havets sølv» på grunn av sin farge og økonomiske betydning.Imponer med denne flotte sildekransen i julens selskaper! Både Julesild og Krydderfilet passer godt til oppskriften, så velg sildeprodukt etter hvor søt smak du ønsker.
Tidsbruk | 20 min | Porsjoner | 4 |
---|---|---|---|
Steiketid | min | Vanskelighetsgrad | lett |
Ingredienser
- 0,5-1 glass julesild
- 500 g kokte mandelpoteter, delt i to
- 2 rugbrødskiver i terninger
- 2 ss smør
- 2 egg i båter
- 4 ss creme fraiche
- 4 ss rød rogn
- 1 rødløk i skiver
- Salt og pepper
- 1 bunt dill
Metoden
Start med å koke poteter og egg. Skjær rugbrødskivene i terninger, og stek dem i en stekepanne med smør til de er sprø. Ta sildebitene opp av glasset og la litt av spesialsausen renne av. Skjær rødløken i skiver, potetene i to og eggene i båter.
Dander ingrediensene lagvis på et fat. Start med poteter og kavring, legg over julesild, egg og rødløk og topp med creme fraiche, rogn, salt og pepper. Pynt med dill, og vipps har du en sildekrans som er perfekt til julens selskaper!