Sild er en fisk i sildefamilien, Clupeidea, som består av over 200 arter, fordelt på seks underarter. Navnet sild blir brukt om mange av de ulike artene i sildefamilien. De viktigste og mest utbredte sildeartene tilhører imidlertid sildeslekten Clupea, og atlanterhavssilden (Clupea harengus) er den av sildeartene vi benytter i våre produkter.
Silden svømmer i store stimer som kan inneholde så mange som flere millioner enkeltsild. Fisken lever stort sett av plankton, hovedsakelig små krepsdyr, og er mest aktiv om natten. Sild gyter i februar-mars, når vannet inneholder akkurat passe temperatur og saltholdighet, og blir kalt «havets sølv» på grunn av sin farge og økonomiske betydning.Denne retten får en ekstra spiss med hjemmelaget habanerosaus. Den kan du enten lage selv eller få kjøpt i asiatiske matvarebutikker.
Tidsbruk | 30 min | Porsjoner | 1 |
---|---|---|---|
Steiketid | 0 min | Vanskelighetsgrad | lett |
Ingredienser
- 3 stk sildefilet (eller annen type påleggsild i lake)
- 1 stk tortillawrap
- løk
- koriander, frisk
- lime
Saus
- 1 stk løk
- 1 stk chili, rød
- 4 fedd hvitløk
- 1 stk lime
- 1 ts habanero
- 3 dl mangopuré
- 1.2 dl eddik
- 1.8 dl sukker
- 1 ts salt
Tilbehør
- 3 ss tyrkisk yoghurt
Metoden
- Skjær sild i biter.
- Forvarm tortillawraps etter anvisning på pakken.
- Grovhakk løk, finhakk koriander og press saften av lime.
Saus
- Grovhakk løk, finhakk chili og hvitløk, riv gulrot, og press saften av lime.
- Kok løk, chili, hvitløk og gulrot og habaneros mørt i en kasserolle.
- Ha det over i en blender og kjør det glatt sammen med limesaft, mangopuré, eddik, sukker og salt.
- La det avkjøle før servering.