Produkter

Tilbake

Sild Aleppo

Her kan man bruke Sildakongens:

Krydderfilét

Gjestgiversild

Utsira-sild

Sursild

Sherry-sild

Foto: Norwegian Seafood Council

Sild Aleppo er en sildesalat med tilbehør fra Midtøsten. Server sildesalaten med Baba Ganoush som er en auberginedip og Tabbouleh som er en bulgursalat.

Tidsbruk 60 min Porsjoner 4
Steiketid 0 min Vanskelighetsgrad lett

Ingredienser

  • 400 g kryddersildfilet (eller annen type påleggsild i lake)
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ss dill
  • 0.3 ts ingefær, frisk
  • 2 stk egg
  • 1 ts dijonsennep
  • 4 dl solsikkeolje
  • 0.5 ts spisskummen, malt
  • 0.5 ts karri
  • 0.3 ts koriander, malt
  • 0.3 ts pepper, hvit
  • 0.5 stk sitron

Tabbouleh

  • 2 dl bulgur
  • 3 stk vårløk
  • 2 ss bladpersille, frisk
  • 2 ss mynte, frisk
  • 10 stk cherrytomat
  • 0.5 stk sitron
  • 2 ss olivenolje
  • salt og pepper

Tahini

  • 1 dl sesamfrø
  • 1 ss olivenolje
  • 0.5 ts salt

Baba Ganoush

  • 2 stk aubergine
  • 0.3 stk paprika, gul
  • 0.3 stk paprika, rød
  • 2 ss persille, frisk
  • 1 stk granateple
  • 0.5 dl tahini
  • 2 fedd hvitløk
  • 0.5 stk sitron
  • 1 ss olivenolje
  • 4 ss yoghurt, naturell
  • salt og pepper

Metoden

  • Dersom du bruker krydderfilet: Skyll kryddersild i kaldt vann og skjær i biter.
  • Finhakk hvitløk og dill, og riv ingefær.
  • Skill eggeplomme fra eggehviten, og bland eggeplommen med dijonsennep.
  • Tilsett solsikkeolje forsiktig under kraftig pisking til du har en majones. Spe på med litt vann dersom majonesen blir for tykk.
  • Ha i hvitløk, dill, ingefær og krydder, og bland godt.
  • Smak til med salt og saften fra sitron.
  • Rør inn sildebitene.

Tabbouleh

  • Kok bulgur etter anvisning på pakken og avkjøl.
  • Finhakk vårløk, persille og mynte, skjær cherrytomat i små terninger og press saften av sitron.
  • Bland sammen ferdigkokt bulgur, vårløk, persille, mynte, cherrytomat, sitronsaft og olivenolje.
  • Smak til med salt og pepper.

Tahini

  • Kjør sesamfrø med en stavmikser eller kjøkkenmaskin, til en jevn masse.
  • Tilsett olivenolje og salt mot slutten, og la stavmikseren eller kjøkkenmaskinen gå til du har en silkemyk krem. Dette kan gjerne ta litt tid.

Baba Ganoush

  • Sett stekeovnen på 225 °C.
  • Stek aubergine myke i stekeovnen, ca 45 minutter, og avkjøl litt.
  • Ha aubergine under rennende kaldt vann og trekk av skinnet.
  • Finhakk paprika og persille, og rens ut stenene fra granateple.
  • Mos avkjølt aubergine med en stavmikser eller håndblender, sammen med tahini, hvitløk, sitronsaft, olivenolje, salt og pepper.
  • Rør inn yoghurt, paprika, persille og stener fra granateple.
Server sildesalaten med Baba Ganoush og Tabboleh. Tips: Server med libanesisk lefse som fås kjøpt på orientalske matvarebutikker.
Oppskrift hentet fra 3 i uka.

Clupea Harengus

Sild er en fisk i sildefamilien, Clupeidea, som består av over 200 arter, fordelt på seks underarter. Navnet sild blir brukt om mange av de ulike artene i sildefamilien. De viktigste og mest utbredte sildeartene tilhører imidlertid sildeslekten Clupea, og atlanterhavssilden (Clupea harengus) er den av sildeartene vi benytter i våre produkter.

Silden svømmer i store stimer som kan inneholde så mange som flere millioner enkeltsild. Fisken lever stort sett av plankton, hovedsakelig små krepsdyr, og er mest aktiv om natten. Sild gyter i februar-mars, når vannet inneholder akkurat passe temperatur og saltholdighet, og blir kalt «havets sølv» på grunn av sin farge og økonomiske betydning.

Rik på omega-3 fettsyrer og vitamin D

I motsetning til andre fiskearter har ikke silden benete, men myke finner

Et kjennetegn for Atlanterhavssilden er den særegne sirkelen av små tenner øverst i munnen.

Atlanterhavssilden kan bli 45 cm lang
og veie opp mot 680 gram