Sursild er en av de klassiske sildevariantene, og har lange tradisjoner i det norske kostholdet. Før tradisjonene videre med denne oppskriften på hjemmelaget sursild. Om du ikke har tid til å lage din egen sursild, kan du kjøpe på glass.
Tidsbruk
30 min
Porsjoner
4
Steiketid
min
Vanskelighetsgrad
lett
Ingredienser
5 stk Krydderfilét
1 st krødløk
2 cm ingefær, frisk
Eddiklake
4 d lvann
3.5 dl sukker
2 dl eplecidereddik
1 ss pepper, hel sort
1 ss allehånde, hel
1 ss nellik, malt
1 ss sennepsfrø
2 st klaurbærblad
Metoden
Smak på sildefiletene og legg dem i vann eller melk et par timer om de er for salte.
Skjær silden i ca. 2 cm brede strimler på tvers.
Rens og skjær rødløk, vårløk og ingefær i tynne skiver.
Eddiklake
Kok opp vann og sukker, og avkjøl.
Tilsett eplecidereddik, pepper, allehånde, nellik, sennepsfrø og laurbærblad.
Legg sild, rødløk, vårløk og ingefær lagvis i et glass eller krukke. Hell over laken og legg på lokk.
Silden bør trekke et døgn i kjøleskap før den spises, og er holdbar i kjøleskapet i ca. 2 uker.
Sild er en fisk i sildefamilien, Clupeidea, som består av over 200 arter, fordelt på seks underarter. Navnet sild blir brukt om mange av de ulike artene i sildefamilien. De viktigste og mest utbredte sildeartene tilhører imidlertid sildeslekten Clupea, og atlanterhavssilden (Clupea harengus) er den av sildeartene vi benytter i våre produkter.
Silden svømmer i store stimer som kan inneholde så mange som flere millioner enkeltsild. Fisken lever stort sett av plankton, hovedsakelig små krepsdyr, og er mest aktiv om natten. Sild gyter i februar-mars, når vannet inneholder akkurat passe temperatur og saltholdighet, og blir kalt «havets sølv» på grunn av sin farge og økonomiske betydning.
Rik på omega-3 fettsyrer og vitamin D
I motsetning til andre fiskearter har ikke silden benete, men myke finner
Et kjennetegn for Atlanterhavssilden er den særegne sirkelen av små tenner øverst i munnen.
Atlanterhavssilden kan bli 45 cm lang og veie opp mot 680 gram