Sild er en fisk i sildefamilien, Clupeidea, som består av over 200 arter, fordelt på seks underarter. Navnet sild blir brukt om mange av de ulike artene i sildefamilien. De viktigste og mest utbredte sildeartene tilhører imidlertid sildeslekten Clupea, og atlanterhavssilden (Clupea harengus) er den av sildeartene vi benytter i våre produkter.
Silden svømmer i store stimer som kan inneholde så mange som flere millioner enkeltsild. Fisken lever stort sett av plankton, hovedsakelig små krepsdyr, og er mest aktiv om natten. Sild gyter i februar-mars, når vannet inneholder akkurat passe temperatur og saltholdighet, og blir kalt «havets sølv» på grunn av sin farge og økonomiske betydning.Det er lov å jukse litt når man skal lage hjemmelaget sild. I denne oppskriften har vi tatt utgangspunkt i kryddersild på glass og tilsatt nøtter, eple og mynte for å gi den en ny smak.
Tidsbruk | 60 min | Porsjoner | 4 |
---|---|---|---|
Steiketid | 0 min | Vanskelighetsgrad | lett |
Ingredienser
- 4 stk kryddersildfilet (eller annen påleggsild i lake)
- 4 dl vann
- 3.5 dl sukker
- 2 dl eddik, 7%
- 1 stk eple
- 50 g hasselnøtter
- 0.8 dl kremfløte
- 50 g majones
- 1 ss gressløk, frisk
- mynte, frisk
Metoden
- Dersom du bruker krydderfilet: Smak på sildefiletene og legg dem i vann eller melk et par timer dersom de er for salte.
- Kok opp vann og sukker, og avkjøl, og tilsett eddik. Legg sildefiletene i eddiklaken og la de ligge over natten i kjøleskap.
- Tørk sildefiletene og skjær dem i biter.
- Skjær eple i terninger og grovhakk hasselnøttene.
- Pisk kremfløte til krem og bland med majones, gressløk og mynte.
- Rør inn eplebitene og hasselnøttene, og vend inn sildebitene.
- Ha blandingen i et glass eller krukke og legg på lokk.
- Silden bør trekke et døgn i kjøleskap før den spises.