Sild er en fisk i sildefamilien, Clupeidea, som består av over 200 arter, fordelt på seks underarter. Navnet sild blir brukt om mange av de ulike artene i sildefamilien. De viktigste og mest utbredte sildeartene tilhører imidlertid sildeslekten Clupea, og atlanterhavssilden (Clupea harengus) er den av sildeartene vi benytter i våre produkter.
Silden svømmer i store stimer som kan inneholde så mange som flere millioner enkeltsild. Fisken lever stort sett av plankton, hovedsakelig små krepsdyr, og er mest aktiv om natten. Sild gyter i februar-mars, når vannet inneholder akkurat passe temperatur og saltholdighet, og blir kalt «havets sølv» på grunn av sin farge og økonomiske betydning.Sild har lange tradisjoner i det norske kostholdet, men det betyr ikke at man kun trenger å holde seg til tradisjonelle smaker. Imponer med denne eksotiske varianten.
Tidsbruk | 60 min | Porsjoner | 4 |
---|---|---|---|
Steiketid | 0 min | Vanskelighetsgrad | lett |
Ingredienser
- 5 stk kryddersildfilet (eller annen type påleggsild i lake)
- 4 dl vann
- 3.5 dl sukker
- 2 dl eddik, 7%
- 1 stk rødløk
- 50 g ingefær, frisk
- 1 ss korianderfrø
- 1 bunt koriander, frisk
- 2 ss kapers
- 2 ss eplecidereddik
- 1 ts sukker, brunt
- 1 dl olivenolje
Metoden
- Dersom du bruker krydderfilet: Smak på sildefiletene og legg dem i vann eller melk i et par timer dersom de er for salte.
- Kok opp vann og sukker, og rør til sukkeret er oppløst. Avkjøl og tilsett eddik.
- Legg sildefiletene i eddiklaken og la de ligge over natten i kjøleskap. Tørk sildefiletene og skjær dem i biter.
- Skjær løk i tynne skiver og ingefær i tynne strimler. Knus korianderfrø og bland dem sammen med løk, ingefær, koriander og kapers.
- Legg sild og løkblandingen lagvis i et glass eller en krukke.
- Bland eplecidereddik, sukker og olje, hell blandingen over silden og legg på lokk.
- Silden bør trekke et døgn i kjøleskap før den spises.