Produkter

Tilbake

Sennepssild med løyrom

Her kan man bruke Sildakongens:

Krydderfilét

Gjestgiversild

Utsira-sild

Sursild

Foto: Norges sjømatråd

Sennepssild er en klassiker som passer utmerket på et koldtbord. I denne oppskriften tilsettes både løyrom og urter noe som gir den en frisk og spennende smak. Om du ikke har lyst å lage den selv, prøv Sildakongens egne Sennepsild!

Tidsbruk 60 min Porsjoner 4
Steiketid 0 min Vanskelighetsgrad middels

Ingredienser

  • 500 g krydderfilét (eller annen type påleggssild i lake)
  • 2 dl vann
  • 1.5 dl hvitvinseddik
  • 1 ss salt
  • 75 g sukker

Sennepssaus

  • 4 stk eggeplomme
  • 1.5 dl solsikkeolje
  • 1.5 dl olivenolje
  • 2 ss crème fraîche
  • 2 ss sennep, grov
  • 2 ss løyrom
  • 4 ss gressløk, frisk
  • 4 ss estragon, frisk

Tilbehør

  • rugbrød
  • purre

Metoden

  • Rør sammen vann, hvitvinseddik, salt og sukker til alt er oppløst.
  • Hell eddiklaken over sildefiletene, legg på lokk og sett i kjøleskap til neste dag. Dersom du tar utgangspunkt i krydder- eller saltsildfilet lar du dem ligge i kaldt vann ca. 30 minutter i stedet for å legge dem i eddiklake over natten.
  • La silden renne av seg på et tørkepapir, og fjern alle synlige bein. Skjær så sildefiletene opp i ca. 1-2 cm brede biter.

Sennepssaus

  • Rør sammen eggeplomme, og spe med en blanding av solsikkeolje og olivenolje mens du rører kontinuerlig med en visp til den får en konsistens som majones.
  • Rør crème fraîche inn i majonesen. Tilsett sennep, løyrom, finhakket estragon og gressløk, og bland alt godt sammen. Vend så inn sildebitene.
  • Skjær rugbrød i tynne skiver, og skjær vekk skorpen. Del hver skive i 4 biter og legg på sennepssild.
Pynt med tynne ringer av purre og gjerne litt gressløk.
Oppskrift hentet fra 3 i uka.

Clupea Harengus

Sild er en fisk i sildefamilien, Clupeidea, som består av over 200 arter, fordelt på seks underarter. Navnet sild blir brukt om mange av de ulike artene i sildefamilien. De viktigste og mest utbredte sildeartene tilhører imidlertid sildeslekten Clupea, og atlanterhavssilden (Clupea harengus) er den av sildeartene vi benytter i våre produkter.

Silden svømmer i store stimer som kan inneholde så mange som flere millioner enkeltsild. Fisken lever stort sett av plankton, hovedsakelig små krepsdyr, og er mest aktiv om natten. Sild gyter i februar-mars, når vannet inneholder akkurat passe temperatur og saltholdighet, og blir kalt «havets sølv» på grunn av sin farge og økonomiske betydning.

Rik på omega-3 fettsyrer og vitamin D

I motsetning til andre fiskearter har ikke silden benete, men myke finner

Et kjennetegn for Atlanterhavssilden er den særegne sirkelen av små tenner øverst i munnen.

Atlanterhavssilden kan bli 45 cm lang
og veie opp mot 680 gram