Sild er en fisk i sildefamilien, Clupeidea, som består av over 200 arter, fordelt på seks underarter. Navnet sild blir brukt om mange av de ulike artene i sildefamilien. De viktigste og mest utbredte sildeartene tilhører imidlertid sildeslekten Clupea, og atlanterhavssilden (Clupea harengus) er den av sildeartene vi benytter i våre produkter.
Silden svømmer i store stimer som kan inneholde så mange som flere millioner enkeltsild. Fisken lever stort sett av plankton, hovedsakelig små krepsdyr, og er mest aktiv om natten. Sild gyter i februar-mars, når vannet inneholder akkurat passe temperatur og saltholdighet, og blir kalt «havets sølv» på grunn av sin farge og økonomiske betydning.Tomatsild er en selvsagt klassiker på koldtbordet. I denne oppskriften er vanlig tomat byttet ut med cherrytomat, noe som gir en friskere smak. Om du ikke har lyst å lage den selv, prøv heller Sildakongens Skutesild!
Tidsbruk | 30 min | Porsjoner | 4 |
---|---|---|---|
Steiketid | 0 min | Vanskelighetsgrad | middels |
Ingredienser
- 7 stk kryddersildfilet (eller annen type påleggssild i lake)
- 1 dl tomatpuré
- 4 ss hvitvinseddik
- 1.5 dl sukker
- 1 dl solsikkeolje
- 1 stk rødløk
- 100 g cherrytomat
- 1 stk laurbærblad
- 1 ss dill, frisk
- salt og pepper
Metoden
- Del sildefiletene i biter.
- Kok opp tomatpuré, hvitvinseddik, sukker og olje.
- Tilsett rødløk i tynne ringer, cherrytomat i biter og laurbær, og la dette koke sammen i 3 minutter.
- La alt avkjøles helt, og smak til med salt og pepper.
- Bland sammen tomatsausen med sildebitene og finhakket dill.
- Ha blandingen i et glass eller krukke, og legg på lokk.
- Silden bør trekke to døgn i kjøleskap før den spises.