Sild er en fisk i sildefamilien, Clupeidea, som består av over 200 arter, fordelt på seks underarter. Navnet sild blir brukt om mange av de ulike artene i sildefamilien. De viktigste og mest utbredte sildeartene tilhører imidlertid sildeslekten Clupea, og atlanterhavssilden (Clupea harengus) er den av sildeartene vi benytter i våre produkter.
Silden svømmer i store stimer som kan inneholde så mange som flere millioner enkeltsild. Fisken lever stort sett av plankton, hovedsakelig små krepsdyr, og er mest aktiv om natten. Sild gyter i februar-mars, når vannet inneholder akkurat passe temperatur og saltholdighet, og blir kalt «havets sølv» på grunn av sin farge og økonomiske betydning.En enkel sildesalat med kryddersild, selleri, paprika og urtedressing vil falle i smak hos de fleste. Den gjør seg like godt til frokosten som på koldtbordet.
Tidsbruk | 20 min | Porsjoner | 4 |
---|---|---|---|
Steiketid | 0 min | Vanskelighetsgrad | lett |
Ingredienser
- 3 stk kryddersildfilet (eller annen type påleggsild i lake)
- 2 stilk selleri
- 1 stk paprika, grønn
- 3 ss spirer
Dressing
- 2 ss persille, frisk
- 2 ss dill, frisk
- 2 ss gressløk, frisk
- 2 ss karse
- 1 dl lettrømme
- 1 dl matyoghurt
- salt og pepper
Metoden
- Skyll sildefiletene, tørk dem godt og skjær dem i små terninger.
- Skjær stangselleri i tynne skiver og paprika i små terninger, og bland med sildeterningene.
Dressing
- Finhakk persille, dill, gressløk og karse, og bland med lettrømme og matyoghurt.
- Vend sild og grønnsaker inn i dressingen.
- Smak til med litt salt og pepper.