Sild er en fisk i sildefamilien, Clupeidea, som består av over 200 arter, fordelt på seks underarter. Navnet sild blir brukt om mange av de ulike artene i sildefamilien. De viktigste og mest utbredte sildeartene tilhører imidlertid sildeslekten Clupea, og atlanterhavssilden (Clupea harengus) er den av sildeartene vi benytter i våre produkter.
Silden svømmer i store stimer som kan inneholde så mange som flere millioner enkeltsild. Fisken lever stort sett av plankton, hovedsakelig små krepsdyr, og er mest aktiv om natten. Sild gyter i februar-mars, når vannet inneholder akkurat passe temperatur og saltholdighet, og blir kalt «havets sølv» på grunn av sin farge og økonomiske betydning.Rømmesild er et av de tradisjonelle sildeglassene, og her finner du oppskriften på en friskere variant med eple og dijonsennep. Kan serveres samme dag som den er laget.
Tidsbruk | 30 min | Porsjoner | 4 |
---|---|---|---|
Steiketid | 0 min | Vanskelighetsgrad | lett |
Ingredienser
- 7 stk kryddersildfilet (eller annen type påleggsild i lake)
- 1 stk eple
- 3 dl rømme
- 1 ss dijonsennep
- 2 ts sukker
- 1 ss eplecidereddik
Metoden
- Dersom du bruker krydderfilet: Smak på sildefiletene og legg dem i vann eller melk et par timer dersom de er for salte.
- Skjær filetene i biter.
- Riv eple og rør sammen med rømme, sennep, sukker og eddik. Smak til med salt og pepper.
- Vend sildebitene inn i sausen.
- Hell blandingen over i et glass eller krukke, og legg på lokk.
- Silden kan serveres samme dag som den er laget.