Sild er en fisk i sildefamilien, Clupeidea, som består av over 200 arter, fordelt på seks underarter. Navnet sild blir brukt om mange av de ulike artene i sildefamilien. De viktigste og mest utbredte sildeartene tilhører imidlertid sildeslekten Clupea, og atlanterhavssilden (Clupea harengus) er den av sildeartene vi benytter i våre produkter.
Silden svømmer i store stimer som kan inneholde så mange som flere millioner enkeltsild. Fisken lever stort sett av plankton, hovedsakelig små krepsdyr, og er mest aktiv om natten. Sild gyter i februar-mars, når vannet inneholder akkurat passe temperatur og saltholdighet, og blir kalt «havets sølv» på grunn av sin farge og økonomiske betydning.Sennepssilden er et fast innslag på bordet i julen, men du kan lage den både sommer og vinter. Her er en frisk variant med eplebiter. Om du ikke har lyst å lage den selv, prøv Sildakongens egen Sennepsild!
Tidsbruk | 30 min | Porsjoner | 4 |
---|---|---|---|
Steiketid | 0 min | Vanskelighetsgrad | lett |
Ingredienser
- 300 g sursild (eller annen type påleggssild i lake)
- 1 stk eple, grønt
- 1 stk løk
- 3 ss dill, frisk
- 6 ss sennep, grov
- 1.5 ss sukker
- 1.5 ss eddik, 7%
- 0.8 dl solsikkeolje
- 6 ss lettrømme
- salt og pepper
Metoden
- Ta sildebitene ut av laken, legg på tørkepapir og la dem renne av seg.
- Skjær eple og løk i biter, og finhakk dill.
- Bland sammen dill, sennep, sukker, eddik, solsikkeolje og lettrømme.
- Smak til sausen med salt og pepper, ev. litt sukker og eddik.
- Bland eple- og løkbitene inn i sausen.
- Legg sild og saus lagvis i et glass eller krukke, og legg på lokk.
- Silden bør trekke et par timer i kjøleskap før den spises.