Sild er en fisk i sildefamilien, Clupeidea, som består av over 200 arter, fordelt på seks underarter. Navnet sild blir brukt om mange av de ulike artene i sildefamilien. De viktigste og mest utbredte sildeartene tilhører imidlertid sildeslekten Clupea, og atlanterhavssilden (Clupea harengus) er den av sildeartene vi benytter i våre produkter.
Silden svømmer i store stimer som kan inneholde så mange som flere millioner enkeltsild. Fisken lever stort sett av plankton, hovedsakelig små krepsdyr, og er mest aktiv om natten. Sild gyter i februar-mars, når vannet inneholder akkurat passe temperatur og saltholdighet, og blir kalt «havets sølv» på grunn av sin farge og økonomiske betydning.Sildesalat er en gammel klassiker som gjerne serveres med grovt brød. Det finnes mange forskjellige varianter, men i denne oppskriften er det tilsatt eple, rødbeter og potet.
Tidsbruk | 30 min | Porsjoner | 5 |
---|---|---|---|
Steiketid | 0 min | Vanskelighetsgrad | lett |
Ingredienser
- 5 stk kryddersildfilet (eller annen påleggsild i lake)
- 1 stk potet
- 0.5 stk eple
- 3 skiver rødbete, syltet
- 5 skiver sylteagurk
- 0.5 stk løk
- 100 g majones, lett
- 1 dl lettrømme 10%
- eplecidereddik
- sukker
Tilbehør
- brød, grovt
Metoden
- Dersom du bruker krydderfilet: Smak på sildefiletene og legg dem i vann eller melk et par timer dersom de er for salte.
- Skrell og kok potet.
- Tørk sildefiletene og skjær dem i terninger.
- Skjær potet, eple og rødbete i terninger, og finhakk sylteagurk og løk.
- Rør sammen lettmajones og lettrømme, smak til med eddik og litt sukker etter ønske.
- Vend inn de øvrige ingrediensene forsiktig.