Sild er en fisk i sildefamilien, Clupeidea, som består av over 200 arter, fordelt på seks underarter. Navnet sild blir brukt om mange av de ulike artene i sildefamilien. De viktigste og mest utbredte sildeartene tilhører imidlertid sildeslekten Clupea, og atlanterhavssilden (Clupea harengus) er den av sildeartene vi benytter i våre produkter.
Silden svømmer i store stimer som kan inneholde så mange som flere millioner enkeltsild. Fisken lever stort sett av plankton, hovedsakelig små krepsdyr, og er mest aktiv om natten. Sild gyter i februar-mars, når vannet inneholder akkurat passe temperatur og saltholdighet, og blir kalt «havets sølv» på grunn av sin farge og økonomiske betydning.Sennepssild er en klassiker som passer utmerket på et koldtbord. I denne oppskriften tilsettes både løyrom og urter noe som gir den en frisk og spennende smak. Om du ikke har lyst å lage den selv, prøv Sildakongens egne Sennepsild!
Tidsbruk | 60 min | Porsjoner | 4 |
---|---|---|---|
Steiketid | 0 min | Vanskelighetsgrad | middels |
Ingredienser
- 500 g krydderfilét (eller annen type påleggssild i lake)
- 2 dl vann
- 1.5 dl hvitvinseddik
- 1 ss salt
- 75 g sukker
Sennepssaus
- 4 stk eggeplomme
- 1.5 dl solsikkeolje
- 1.5 dl olivenolje
- 2 ss crème fraîche
- 2 ss sennep, grov
- 2 ss løyrom
- 4 ss gressløk, frisk
- 4 ss estragon, frisk
Tilbehør
- rugbrød
- purre
Metoden
- Rør sammen vann, hvitvinseddik, salt og sukker til alt er oppløst.
- Hell eddiklaken over sildefiletene, legg på lokk og sett i kjøleskap til neste dag. Dersom du tar utgangspunkt i krydder- eller saltsildfilet lar du dem ligge i kaldt vann ca. 30 minutter i stedet for å legge dem i eddiklake over natten.
- La silden renne av seg på et tørkepapir, og fjern alle synlige bein. Skjær så sildefiletene opp i ca. 1-2 cm brede biter.
Sennepssaus
- Rør sammen eggeplomme, og spe med en blanding av solsikkeolje og olivenolje mens du rører kontinuerlig med en visp til den får en konsistens som majones.
- Rør crème fraîche inn i majonesen. Tilsett sennep, løyrom, finhakket estragon og gressløk, og bland alt godt sammen. Vend så inn sildebitene.
- Skjær rugbrød i tynne skiver, og skjær vekk skorpen. Del hver skive i 4 biter og legg på sennepssild.