Produkter

Tilbake

Tomatsild

Her kan man bruke Sildakongens:

Krydderfilét

Gjestgiversild

Utsira-sild

Sursild

Sherry-sild

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Tomatsild er nok en av de påleggsvariantene som man kjenner best til. Her gir vi deg oppskriften slik at du kan prøve å lage tomatsild selv.

Tidsbruk 60 min Porsjoner 4
Steiketid 0 min Vanskelighetsgrad middels

Ingredienser

  • 6 stk kryddersildfilet (eller annen type påleggssild i lake) 
  • 1 stk løk
  • 0.5 dl soyaolje
  • 100 g tomatpuré
  • 2.5 dl sukker
  • 0.8 dl vann
  • 1.3 dl eddik, 7%
  • 2 stilk dill, frisk
  • pepper, grovmalt

Metoden

  • Skjær sildefiletene i biter og løk i tynne skiver.
  • Ha oljen i en kasserolle og la den bli varm.
  • Rør inn tomatpuré og kok opp.
  • Ta kjelen av platen, ha i sukker og rør til det smelter.
  • Avkjøl og rør inn vann og eddik, og smak til med pepper.
  • Legg sild, løk og dill lagvis i et glass eller krukke.
  • Hell over tomatsausen og legg på lokk.
  • Silden bør trekke et døgn i kjøleskap før den spises.
Silden er holdbar i kjøleskapet i ca. 2 uker.
Oppskrift hentet fra 3 i uka.

Clupea Harengus

Sild er en fisk i sildefamilien, Clupeidea, som består av over 200 arter, fordelt på seks underarter. Navnet sild blir brukt om mange av de ulike artene i sildefamilien. De viktigste og mest utbredte sildeartene tilhører imidlertid sildeslekten Clupea, og atlanterhavssilden (Clupea harengus) er den av sildeartene vi benytter i våre produkter.

Silden svømmer i store stimer som kan inneholde så mange som flere millioner enkeltsild. Fisken lever stort sett av plankton, hovedsakelig små krepsdyr, og er mest aktiv om natten. Sild gyter i februar-mars, når vannet inneholder akkurat passe temperatur og saltholdighet, og blir kalt «havets sølv» på grunn av sin farge og økonomiske betydning.

Rik på omega-3 fettsyrer og vitamin D

I motsetning til andre fiskearter har ikke silden benete, men myke finner

Et kjennetegn for Atlanterhavssilden er den særegne sirkelen av små tenner øverst i munnen.

Atlanterhavssilden kan bli 45 cm lang
og veie opp mot 680 gram