Sild er en fisk i sildefamilien, Clupeidea, som består av over 200 arter, fordelt på seks underarter. Navnet sild blir brukt om mange av de ulike artene i sildefamilien. De viktigste og mest utbredte sildeartene tilhører imidlertid sildeslekten Clupea, og atlanterhavssilden (Clupea harengus) er den av sildeartene vi benytter i våre produkter.
Silden svømmer i store stimer som kan inneholde så mange som flere millioner enkeltsild. Fisken lever stort sett av plankton, hovedsakelig små krepsdyr, og er mest aktiv om natten. Sild gyter i februar-mars, når vannet inneholder akkurat passe temperatur og saltholdighet, og blir kalt «havets sølv» på grunn av sin farge og økonomiske betydning.Tomatsild er nok en av de påleggsvariantene som man kjenner best til. Her gir vi deg oppskriften slik at du kan prøve å lage tomatsild selv.
Tidsbruk | 60 min | Porsjoner | 4 |
---|---|---|---|
Steiketid | 0 min | Vanskelighetsgrad | middels |
Ingredienser
- 6 stk kryddersildfilet (eller annen type påleggssild i lake)
- 1 stk løk
- 0.5 dl soyaolje
- 100 g tomatpuré
- 2.5 dl sukker
- 0.8 dl vann
- 1.3 dl eddik, 7%
- 2 stilk dill, frisk
- pepper, grovmalt
Metoden
- Skjær sildefiletene i biter og løk i tynne skiver.
- Ha oljen i en kasserolle og la den bli varm.
- Rør inn tomatpuré og kok opp.
- Ta kjelen av platen, ha i sukker og rør til det smelter.
- Avkjøl og rør inn vann og eddik, og smak til med pepper.
- Legg sild, løk og dill lagvis i et glass eller krukke.
- Hell over tomatsausen og legg på lokk.
- Silden bør trekke et døgn i kjøleskap før den spises.